През 2020 г.в АдмС – Враца са образувани 671 дела и заедно с останалите висящи към началото на периода 187 дела, общият брой дела за разглеждане през годината е 858, от които 500 са първоинстанционни, а 358 са касационните дела. От общия брой дела за разглеждане свършени са 696 дела (81,12%) и останали висящи 162 дела(18,88%). Със съдебен акт по същество са приключили 512 дела, прекратени са производствата по 184 дела. Проведени са общо 79 открити съдебни заседания. През отчетния период правораздавателната дейност в съда се осъществяваше от четирима съдии, от които един командирован, поради което действителната натовареност към всички дела за разглеждане е 18,26 дела на месец, а към свършените е 14,81 дела на месец.

На основание Наредба № 1 от 01.02.2019 г. за придобиване на юридическа правоспособност, издадена от Министъра на правосъдието, в сила от 01.01.2020 г., за първи път от създаването си в Административен съд – Враца стартира обучение на кандидат-юристи. Епидемичната обстановка не попречи на успешното обучение на 13 кандидат-юристи през 2020 г., като то се организира и проведе по начин, съобразен в най-голяма степен с въведените противоепидемични мерки.

С цел повишаване на качеството на съдебните актове и през 2020 г. в АдмС – Враца продължи практиката да се провеждат общи събрания, на които се анализира практиката на Върховен административен съд по върнатите от инстанционен контрол дела, независимо от резултата.

„През изминалата година магистратите и служителите работиха мотивирано, професионално, с чувство за отговорност и принадлежност към екипа, което допринесе за високия стандарт в обслужването на гражданите и се постигнаха много добри резултати при насрочването, разглеждането и решаването на делата, въпреки извънредната епидемична обстановка. Независимо от високотонатоварване, при което работи съставът на съда, не се допусна понижаване на показателите относно срочност и качество“, посочи в отчета си председателят на АдмС – Враца Миглена Раденкова.