Пресконференция на народния представител Красимир Богданов и общинските съветници от ВМРО Красимир Ангелов, Марин Цветков и Божидар Джунов се проведе във Враца. Тя е по повод последните законодателни промени, инициирани от Парламентарната група на Патриотичния фронт и свършеното през изтичащото първо полугодие на 2016 г.

"Основната цел, която следваме, е да изпълняваме стриктно това, което обещахме на хората, заяви Богданов. По отношение на Изборния кодекс успяхме да убедим останалите депутати, че задължителното гласуване е начин да се намали значението на купения, корпоративния и етническия вот. Не позволихме да се извършва агитация на друг език освен конституционния - българския. През миналата седмица на първо четене бяха приети промените, засягащи начина на гласуване на българите в чужбина. Няма логика изселниците в Турция да са привилегировани спрямо останалите български общности в Македония, Албания, Сърбия, Западна Европа и Северна Америка. Сега във всяка страна ще могат да се образуват до 35 секции, което поставя всички в равнопоставена позиция“.

Той обърна внимание на приключващото изграждане на оградата с Турция, изпращането на полицията и армията за нейната охрана. Това е станало по настояване на патриотите и реално доведе до недопускане на гръцката и македонската криза с бежанците.

Приемането на закона, забраняващ носенето на облекло, закриващо лицето, е въпрос, засягащ националната сигурност на страната. Той ще криминализира опитите за насаждане на радикален ислям и създаването на клетки на терористични организации.

"Голяма победа постигнахме с недопускане на скандалните промени в учебните планове по история и литература. В предложения вид те щяха да накърнят сериозно достойнството на българския учител и да възпитават деца, лишени от национално самосъзнание, каза още Красимир Богданов. Очакваме до края на лятната сесия на парламента Законът за българите, живеещи извън границите на Република България, да бъде приет. С него за сънародниците ни зад граница ще бъдат премахнати сегашните унизителни процедури по доказване на българския им произход".

"Грижата за Северозапада трябва да се доказва не само на думи, но и с конкретни действия, допълни Богданов. Лично съм настоявал пред различните ведомства за ремонт на пътищата Драшан - Габаре, Мездра - Ботевград, Враца - Криводол, Кунино - Червен бряг, пътя до Леденика, моста в с. Добруша, защитната дига в Роман. Тези обекти вече или са реализирани, или се изпълняват, или предстои работата по тях. Що се касае до уличната мрежа във Враца, информирах лично премиера Борисов за тежкото й състояние. Със задоволство виждаме, че бул. "Васил Кънчов“ се ремонтира, но няма как да сме доволни от състоянието на улиците в града. Проблемите, предизвикани от „водния цикъл, като че ли не се разрешават, а се задълбочават."

"Организирахме няколко срещи, целящи да повишат знанията и капацитета на хората от Северозапада. Заведохме 50 учители от Врачанско на обучителен семинар в Стара Загора, организиран от ЕС. Там те се запознаха със съвременните европейски образователни практики. Във Враца се проведе конференция на Алианса на европейските национални движения с участието на италиански и български евродепутати, народни представители, кметове, общински съветници, представители на малкия и средния бизнес. Срещата беше свързана с възможностите на оперативните програми от Програмния период 2014 – 2020г. Миналата седмица в Криводол, проведохме среща със земеделски производители, животновъди, представители на местната власт от Северозападна България по темата: „Мярка 9 - Създаване на групи и организации на производителите“. На 1 юни осъществихме петата поредна среща по проблемите на българите в чужбина, с участието на българи от Албания и Македония.

В Общински съвет - Враца продължаваме изпълнението на предизборната ни програма, като още в началото на мандата предоставихме на кмета на общината нашите предложения. Виждаме, че част от тях, като патриотичното възпитание на учениците, важността от участието на Враца в туристическите изложения, организирането на народен събор на „Леденика“ са били възприети.

Съветниците ни успяха да наложат увеличаване на средствата за фонд „Ин витро“ и осигуряване на финансиране за нов археологически обект - "Манастирски дол“. Техните усилия по осигуряване на общинско финансиране на Драматично-кукления театър и Симфониетата предотвратиха колапса на двете културни институции. Ангажиментът да не се закриват повече училища в община Враца,беше потвърден със защитата на ОУ „Христо Ботев“ - с. Паволче“, обобщи Богданов.

Председателят на групата съветници от ВМРО Красимир Ангелов обоснова предложението си за създаване на общинско доброволно формирование (ОДФ) за действия при кризисни ситуации на територията на община Враца. Наредбата за това ще се гледа второ четене на предстоящата сесия. Той ще внесе и питане, свързано с бавещото се откриване на клуб на пенсионера в ж. к. „Металург“. Помещението беше отредено и ремонтирано миналата година, а общината само трябва да открие партида за електроснабдяване.

Марин Цветков мотивира внесените от него изменения и допълнения в Наредбата за осигуряване на обществения ред, опазване на околната среда и опазване на имуществото на територията на Община Враца. С нея се ограничават възможностите за носенето на бурки и облекло, показващо принадлежност към радикални религиозни учения и налагане на нетрадиционни за региона вероизповедания.

Божидар Джунов ще предложи повишаване на цената по договора за отдаване под наем на земеделска земя от Общинския поземлен фонд в землището на село Голямо Пещене. Получените средства предлага да се насочат към Фонд „Култура“. Съветникът ще поиска финансов отчет за провеждането на „Ботеви дни 2016“ от кмета на общината Калин Каменов.