доц.д-р Торбов
доц.д-р Торбов

„Находките от римското селище / от първи-трети век /, които разкрихме преди дни са две фибули и една гривна. Фибулите представляват закопчалки за дрехи. Освен с практическо предназначение те са използвани и като накити. Тези които намерихме са с малки размери, направени са от бронз и това предполага, че са използвани от жени с аристократичен произход. По - интересна е гривната. Тя също е бронзова с интересна украса и с много голям диаметър. Явно гривната е използвана от мъж, като накит и се е поставяла над китката, високо към лякътя. Има такива аналози. Подобни бронзови гривни са се носили заедно с въоръжение, характерно за войните през периода първи-втори век. Тези находки са свързани с римското селище на обекта в "Градище".

Открихме и находки свързани с българското средновековие, няколко монети и едно бронзово копче. Най-интересното е, че в петък попаднахме на сребърна монета от типа на венецианските метапани, на които от едната страна е изобразен дожда и свети Марко, а от другата страна Христос седнал на трон. Подобни монети, като местно монетосечене намират разпространение в западните части на Балканския полуостров. В Сърбия са намерени метапани върху които е изобразен крал Стефан, заедно със Свети Стефан. Известни са и български метапани, на които върху едната страна е изобразен владетеля със светец, от другата Христос на трон.

Монетата открихме в петък и още не сме я почистили от налепите. Когато я почистим ще може да определим с точност кой е изобразен, дали е сръбски, или български владетел. За един кратък период от десетина дни, ние открихме находки, които са свързани както с римското селище / първи-четвърти век / така и свързани с българското средновековие от 12-ти до 14-ти век.”-обясни археологът от врачанския музей Нарцис Торбов.

Работата на екипа ръководен от него в месността „Градище” е съсредоточена около зид със значителни размери. Той е с дължина около 20 метра и висок над един метър. Този зид прегражда пътя и разположената на юг от него крепостна стена. Трябва да се разкрият структурите южно от зида и северно от крепостната стена. Според Нарцис Торбов там вероятно ще се разкрият сгради, които са имали стопанско предназначение и работилници. Първоначално в месността "Градище" е съществувало тракийско селище, след това римско поселение, след него селище от ранна Византия и накрая голям средновековен град в който са живели и аристократи, съдейки по артефактите открити от археолозите.