Фестивалът, който има конкурсен характер, ще се проведе през почивните дни в монтанското село Смоляновци, съобщи секретарят на местното читалище Ирена Василева. На открита сцена в центъра на селото ще се надпреварват сладкодумни разказвачи, изпълнители на народни песни и танци, автентичен и обработен фолклор. Ще бъдат представени плетива и народни обичаи.

Жури, с председател Галя Асенова от ТВ „Скат”, етнографът Анюта Каменова – Борин, музикантът Мариан Дилов и хореографът Серафим Калоянов ще оценяват участниците в различните раздели. За всички колективи и индивидуални изпълнители домакините са осигурили плакети и керамични фигури с белоглав орел, символ на селото. Победителите ще си тръгнат и с медали.

Специални призове има за най-малкия и най-възрастния участник. Това са 93-годишната Синка Вутова, която ще се изяви като народна певица, и 4-годишната Дея Данаилова, избрала да представи автентична народна носия, наследена от прапрабаба й.

Фестивалът ще бъде открит в събота (12 август) в 9.30 ч с дефиле на участниците, след което веднага започва конкурсната програма. За доброто настроение на гостите в събота вечерта от 21 ч. до 2 ч. през нощта ще свири оркестър „Видин” при читалище „Цвят” в крайдунавския град.

На 13 август вечерта градусът на настроението ще вдигат музикантите от „Плюс бенд” от Зайчар, Сърбия, похвали се Пламен Лилчев, кмет на Смоляновци. За всички присъстващи сръбски майстори-готвачи ще въртят чевермета и готвят гулаш, а домакините ще приготвят боб в гърне и качамак. Фестивалът ще завърши с пищна заря в неделя през нощта.

Фестивалът се провежда с подкрепата на Община Монтана и много местни фирми.