Лентата на новата придобивка прерязаха министърът на вътрешните работи Валентин Радев, директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) главен комисар Николай Николов и кметът на Мездра Генади Събков.

Събитието уважиха заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов, областният управител на Враца Малина Николова, депутатите Петя Аврамова, Николай Иванов и Иван Генов, представители на фирмата изпълнител на обекта, както и на Общинската администрация и съвет.

По случай откриването на обновената сграда кметът на общината подари на началника на мездренската пожарна главен инспектор Васил Иванов икона на небесния закрилник на пожарникарите св. пророк Илия.

В рамките на проекта е подменена дограмата на противопожарната служба в Мездра, положена е външна топлоизолация, топло- и хидроизолация на покрива, монтирани са ново осветление и мълниезащитната инсталация. В резултат: значително е намалено енергийното потребление на сградата, респективно експлоатационните разходи са спаднали почти наполовина, постигнат е и определен екологичен ефект.

В момента ГДПБЗН има сключени договори за обновяване на 23 пожарни служби в страната на обща стойност над 8 млн. лв., от които около 170 хил. лв. национално съфинансиране. Предстои да бъдат уточнени възможностите за саниране още 20-25 сгради.