Най-замърсен въздухът е бил в периода 11-13 декември, когато са измерени стойности, превишаващи близо три пъти пределно допустимите норми. В десетина други дни превишението в крайдунавския град е било около два пъти над нормите. За половината от дните на ноември 2017 г. също са били отчетени стойности на ФПЧ над допустимото. От началото на годината превишението на фини прахови частици във въздуха във Видин е било 84 пъти, установили експертите

Автоматичните измервания на въздуха във Видин позволяват да се правят анализи, докато в Монтана пробите се взимат на ръка и за януари тази година ще бъдат готови след месец. Според шефката на екоинспекцията в Монтана Деница Славкова замърсяването на въздуха с фини прахови частици във Видин и Монтана има сезонен характер, което се обяснява с отоплението през зимата на по- голяма част от населението с печки на твърдо гориво.

По думите на главния инженер Камен Каменов в община Монтана се поддържат преди всичко големи площи зелена система, почистват се редовно регулите, абразивния материал, по- често се мият улиците, когато температурите позволяват.

Един от най-ефикасните методи за намаляване на фините прахови частици във въздуха е монтирането на филтри на комините, смятат експертите.

С близо 140 хиляди лева община Монтана тръгва да се бори с мръсния въздух. Градът е един от най- замърсените в страната с фини прахови частици.

ОБЕДИНЕНИЕ „МОНТАНА – ПРОГРАМА КАВ 2017 ще разработва комплексната програма за намаляване нивата на замърсителите ФЧП10 (фини прахови частици) и ПАВ (полициклични агрегатни въглеводороди) на Община Монтана за периода 2019-2023 г. Поръчката за разработването на програмата е на стойност 139 872 лева. Проектът се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държания бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.

Предоставената безвъзмездна финансова помощ е на стойност 182 672 лева, от които 155 271,20 лева от Кохезионния фонд на Европейския съюз и 27 400,80 лева от държавния бюджет на Република България.

Крайният срок на проекта е 8.12.2018 г. Стратегическата цел е да се осигури здравословна среда за живот на населението на Монтана и висока степен на защита на околната среда.В рамките на изпълнението ще бъде събрана информация от измерванията на инспекцията по околната среда за чистотата на въздуха. Ще се направят и допълнителни изследвания в различни точки на града.

Планирано е социологическо проучване, което да покаже мнението на хората и техните предложения за промени.Комплексната оценка ще включва показателите за качеството на въздуха, основните причинители за замърсяванията, влиянието на климатичните и метеорологичните фактори. Ще бъде използван специален софтуер за оценка на ситуацията.