Д-р Велков подробно запозна присъстващите какви стъпки трябва да бъдат направени от стопаните съобразно новите изисквания на закона. Задължението на кметовете е информацията да достигне до жителите на съответните селища, за да може навреме те да подадат своите заявления за регистрация на животните от т.н. заден двор.

Беше разяснено, че всички заявления постъпват в Областната дирекция по безопасност на храните, откъдето се назначава комисия за оглед на обектите, за които са подадени документите. Предприемат се съответните мерки за изясняване на здравния статус на животните. Спазвайки изискванията, стопаните ще могат спокойно да отглеждат животните си и в случай на възникнала зараза, да се реагира адекватно и да се разчита на съдействието на отговорните институции.

Борислава Борисова благодари на областния управител за организацията на информационната среща и на представителите на ОДБХ за възможността да бъде разисквана една толкова важна тема. Тя призова кметовете и кметските наместници от Община Видин да поемат своята отговорност и да проявят активност, за да се запознаят заинтересованите жители с информацията. „Убедена съм, че всички заедно ще се справим с поставения въпрос и се надявам на положителни резултати скоро“ – каза Борисова.