© Община Враца

Реконструкцията на осветителните тела ще започне от булевардите и ключовите пътни артерии в града. Дейностите са планирани въз основна на цялостно енергийно обследване.

Енергийният министър коментира, че Враца е сред 20-те общини в страната, които ще получат средства за модернизиране на уличното си осветление.

Кметът Калин Каменов благодари на енергийния министър Петкова и на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова за подкрепата за Враца по отношение на енергийната ефективност. "В рамките на проекта ще подменим 927 осветителни тела, като новите съоръжения ще са LED. Успоредно с това ще бъдат монтирани и 380 броя соларни лампи за тротоарните пространства в града" - каза още Каменов.

По проекта е предвидено и внедряването на интелигентна система за управление на уличното осветление, която ще позволи регулиране на мощността на всяко едно осветително тяло, в зависимост от трафика. Например – при включване на уличната лампа, тя ще работи на 100% от мощността си, а в часовия диапазон от 00:00 до 05:00 часа, ще бъде намалена до 50%.

Първата фаза включва участъци от булевардите - „Демокрация“, „Мито Орозов“, „България“ и „Втори юни“, както и улиците – „Екзарх Йосиф“, „Стоян Заимов“, „Околчица“, "Братя Миладинови" и „Стоян Даскалов“. Така ще бъдат обхванати зоните, с най-голяма натовареност на движението.

Във втората фаза на проекта ще бъде модернизирано осветлението по вътрешнокварталните улици.

Предложението се финансира по процедура на Норвежкия механизъм - „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на общините“, където партньор на Община Враца е Норск Енерджи.