© ОИЦ - Враца

Основна цел на концепцията „Зелени решения за устойчиво развитие на Северозапада “ е прилагането комплексно решение на проблеми, с принос в урбанистичното развитие на Общините Враца, Монтана, Бяла Слатина, Борован и Мизия и мерки, насочени в секторите здравеопазване, култура, транспорт, икономика, околна среда, туризъм и спорт, както и зелени мерки за смекчаване на негативното въздействие върху климата и околната среда.

Общата стойност на КИТИ е 74 534 160 лв. безвъзмездна финансова помощ по програмите "Околна среда" и „Развитие на регионите“.

Целта на втората концепция „Враца – чист и зелен град “ е да се допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух, чрез намаляване наднормените нива на фини прахови частици на територията на Община Враца. Фокусът ѝ е насочен към благоустрояване на зелени площи, представляващи „кални петна“ и пречистването на въздуха по естествен път.

Това ще се постигне чрез идентифициране на подходящи терени/обекти, в които да се извършат интервенциите; изготвяне на идейни проекти и подготовка на консолидирана документация за доказване на климатична устойчивост и подготовка на проектно предложение;изграждане на зелена инфраструктура и поливни системи.

Общата стойност на КИТИ е 5 174 701,74 лв. . безвъзмездна финансова помощ по Програма "Околна среда".