„Министерството на вътрешните работи на Република България ще участва в операция EDWARD, като член на ТИСПОЛ, а за главен координатор е определена Главна дирекция „Национална полиция“. Целта е денят 21 септември да не бъде белязан със загинали при пътни инциденти“, с тези думи заместник областният управител Мирослав Комитски откри срещата и приветства участници.
Той подчерта, че проекта EDWARD изразява подкрепа на идеята за пътната безопасност, засягаща цялото общество, тъй като всеки ден по европейските пътища загиват средно 70 души, а други 370 получават тежки наранявания. „Това е възможност да се насърчат всички участници в пътното движение да допринесат за намаляване на рисковете и повишаване на пътната безопасност докато шофират, ходят или карат велосипеди. Образованието и информираността имат важен принос за пътната безопасност, а проектът EDWARD поставя една изключително амбициозна цел — да отбележим ден без нито един загинал по европейските пътища. Когато всички заинтересовани страни се обединят, действията ни наистина са ефективни и можем да спасим човешки живот“, заяви Мирослав Комитски.

На срещата стана ясно, че всички институции ще проведат инициативи, посветени на безопасността на движението и ще участват като партньор в отбелязването на Деня без жертви на пътя. Областна дирекция на МВР – Враца ще проведе операция по метода „Широкообхватен пътен контрол“, по време на която доброволците от БЧК ще раздават информационни листовки.