Събитието ще е първото лятно състезание от веригата и ще се проведе във Вършец на 30 юли т. г. със състезание по планинско бягане.

"Това е ново състезание от веригата, което се включва за пръв път в календара на Федерацията, а трасето е тип за трейл състезание по склоновете на Западна Стара планина", каза президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов. Той връчи благодарствен плакет на кмета на община Вършец инж. Иван Лазаров в знак на признание за ценната подкрепа от страна на Общината за популяризирането на този спорт.

Кметът Лазаров сподели, че подготовката за провеждането на надбягването, чийто домакин е община Вършец, тече от март тази година. Градоначалникът пожела успех на всички участници и увери присъстващите, че надбягванията във Вършец ще се превърнат в традиционни.

Треньорът Иван Велков, който е директор на новото състезание "Вършец рън", разказа за трасето и дестинациите на предстоящото състезание.

Трейл състезанието ще бъде на дистанции 5,9 км и 11,5 км, както и за двете са предвидени наградни фондове за мъже и жени до шесто място. За любители, деца и начинаещи е предвидено бягане на 1,2 км в центъра на града.

Любителите на бягането, активния начин на живот и пътешествията ще имат няколко причини да участват във „Вършец рън“. В дните на състезанието е Празникът на курорта, минералната вода и Балкана, което ще направи престоя в града още по-интересен за бегачите. Страхотното трасе с три дистанции през красив парк, известната Иванчова поляна над Вършец, модерната многофункционална спортна зала, красивите гледки от Стара планина и една от най-красивите улици в България с вековни чинари, ще радват погледите и на участници, и на зрители.

Очаква се броят на участниците да е почти 100, а организаторите са осигурили за всички състезатели богат стартов пакет: две фланелки, шапка и номер с чип, плюс много подаръци от „Спорт депо“, както и фланелки „Найк“ за най-добрите бегачи и витамини за всички участници от „Биофар“ и „Стингфарма“.

Общият награден фонд за най-добрите шестима бегачи (в категория мъже и жени) на 5.9 км и 11 км е 3000 лева.

По време на пресконференцията участниците от Вършец получиха своите стартови пакети лично от кмета на общината инж. Иван Лазаров.