Пред представители на браншовите организации – Българска стопанска камара, производители на безалкохолни напитки и пивовари, рециклатори, търговски вериги, организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки, Българска асоциация за защита на потребителите, министър Попов подчерта, че приоритет за МОСВ е тези опаковки да се върнат като ресурс обратно в икономиката, да бъдат рециклирани и оползотворявани.

По време на обсъждането беше финализирано техническото задание за възлагане на изготвянето на анализ „Въвеждане на нов модел за разделно събиране на отпадъци от опаковки в България“.

Целта на анализа е избор и обосновка на логистична организация за внедряването на депозитната система в България при спазване на принципите за ефективност и ефикасност на системата, удобство и справедлив достъп на потребителите, ефективност на разходите и най-нисък екологичен отпечатък при избора между алтернативите. Срокът за изготвяне на анализа е три месеца след подписване на договор, като резултатите от него ще се подложат на широка обществена дискусия с всички заинтересовани страни.

Министър Попов постави акцент върху необходимостта документът да бъде обсъден в условията на най-широк обществен дебат, тъй като въвеждането и функционирането на системата на практика засяга всички граждани на страната. По негова инициатива през следващите седмициса планирани допълнителни работни срещи с оператори на депозитни системи в други държави със сходни характеристики и потребности.

Страните се разбраха паралелно с това да продължи работата по разработване на предложения за законодателни изменения, които да определят структурата на депозитната система в България.

Депозитната система е най-ефективният метод за събиране на чисти и висококачествени рециклируеми материали. Нейното въвеждане ще допълни действащите системи, които изпълняват принципа за разширена отговорност на производителя, и ще увеличи възможността за постигане на целите за рециклиране, заложени към страните в ЕС, и намаляване на депонирането.

Гражданите ще заплащат депозит, който ще бъде включен в цената на напитката, като депозитът ще им бъде възстановен при връщане на празната опаковка в определените от оператора на депозитната система места. Опаковките, част от депозитната система, ще бъдат защитени с уникален код, което ще предотврати многократното предаване в системата на една и съща бутилка.