Ще направим предложение за актуализация на пенсиите спрямо 2018 и 2019г., като ресурсът, който е нужен е над 2, 5 млрд.лв. годишно и той ще нараства напред в годините, каза още министър Донев. Към момента с финансовия министър работим за това да покажем източника, който може да покрие този разход, разясни още социалният министър. При този вариант обаче, между 500 и 700 хиляди човека няма да получат увеличение на пенсиите си

Работим и върху втори вариант - увеличаване тежестта на стажа, който в момента е 1,2%. Този вариант ще е по-справедлив и повече хора ще получат увеличение. При него увеличението ще е с между 5 и 10% само за получаващите тавана на пенсии у нас – хората с максимални пенсии в размер на 1440лв. За всички останали процента на увеличение се движи между 8,5 и 9%, разясни още Донев.

50 лв., които сега получават пенсионерите се обмисля да влязат трайно към пенсиите, но това е много трудно, най-разумно е да се увеличи коефициента за стаж, в момента имаме работни варианти с увеличение на 1,3 до 1,4%, каза още Донев.

По думите му в момента служебното правителство подготвя предложения, за да покаже какви са вариантите по които би могла да се направи справедлива актуализация в бюджета на държавното обществено осигуряване в частта за пенсиите.

Социалният министър обяви, че ще има и увеличение на енергийните помощи, заради скока на цените на тока и парното, с колко ще бъдат увеличени обаче ще стане ясно след 14 дни.

Безработицата намалява, увери министър Донев, процента на безработни е 5,2. Има търсене на сезонни работници, постепенно секторите се възстановяват. Над 144 000 души са заявили, че са загубили работа заради коронакризата и всички те са намерили работа, благодарение на мерките за подкрепа. Над 1350 са случайте на работа без трудови договори, това е увеличение спрямо предходни години, каза още министър Донев.

Източник:monitor.bg