© Gabriela Vasilescu

Заявки за участие във втория "Пробег на свободния дух Русе - Гюргево" са подали 230 атлети от 11 държави - България, Румъния, Кения, Мароко, Франция, Великобритания, Италия, Португалия, Полша, Украйна и Япония. Те ще се съревновават в три възрастови категории при мъжете и жените - от 18 до 40 г., от 40 до 50 г. и над 50 г. Миналата година участниците бяха 175 от 9 държави.

Стартът на състезанието ще бъде даден в 11:00 часа в събота пред Съдебната палата в Русе. Маршрутът на пробега, който е с дължина 14.670 км, преминава през Дунав мост, а финалът е пред Часовникова кула в Гюргево. Миналата година трасето беше обратното.

Наградният фонд на "Free Spirit Run Ruse - Giurgiu 2017" е 6000 евро. Организатори на единствения трансграничен пробег в Европа са СКЛА Дунав (Русе) и СК Дунария (Гюргево), в партньорството с Община Русе, Община Гюргево, Фондация "Русе - град на свободния дух", Министерството на младeжта и спорта, Българския олимпийски комитет, Българската федерация по лека атлетика, Румънската федерация по лека атлетика и Балканската федерация по лека атлетика.