Коледата в Южна Корея е придружена от типичните за цял свят размяна на подаръци и естествено от Дядо Коледа. В корейския си вариант обаче, белобрадият старец освен в червен може да бъде срещнат и в син костюм. За разлика от останалите страни по света корейските традиции при празнуването на Рождество Христово не са толкова пищни, колкото на Запад. За повечето семейства този празник не е най-важният в календара, въпреки че в последните години се наблюдава тенденцията все повече и повече празникът да се превръща в добра причина за пилеене на пари за всевъзможни подаръци, особено за децата.

Семействата празнуват Коледа със специални менюта и се събират вкъщи. Това не е задължително за всички. В повечето случай Коледа се празнува навън, като ресторантите са изпълнени с клиенти. Празникът даже е считан за повод за романтична почивка за двойките. В Корея Коледа и Нова година по-скоро се отбелязват обратно на традициите на Запад. Коледа е времето за парти и излизане с приятели, докато Нова година е денят, в който корейците прекарват времето със семейството си.

За празниците в Южна Корея хората пеят и свирят фолклорните си песни наречени самулнори.При посещението си във Враца в навечерието на Коледа, доц. Ким Со Йънг /преподавателка в Софийския университет „Свети Климент Охридски/ каза за MediaNews: „Самулнори” е фолклорна корейска музика, отразяваща много черти на традиционния корейски живот. В нея се усеща и влиянието на шаманизма и будизма, но най-вече идеята за балансираност и хармония - ин и ян.

Всеки от инструментите въплащава в себе си пресъздаването на определено природно явление. Например чангу- дъжд, куенгари- гръмотевица, чинг- вятър, а чинг и куенгари пресъздават звука на небесата. Доц. Ким Со Йънг обясни, че самулнори представлява хармонията на трите елемента на вселената- звука на земята, на небесата и на човека, който свири на тези инструменти.

Ако имате възможност да се разхождате в Сеул, без значение дали до река Cheonggyecheon (с пищна украса на двата й бряга) или по широките централни улици, коледният дух е завладяващ навсякъде. Размяната на подаръци и картички с коледни мотиви е нещо добре познато, а ако чувате често едно конкретно име – Santa Haraboji – така се нарича вечния щедър пътешественик с бяла брада, в който българските деца разпознават Дядо Коледа Южна Корея е единствената азиатска страна, за която Коледа е празник с национално значение.