Скътана високо в Балкана, Игнатица и до днес се слави с най-много оброчни места в региона – цели 18, които се правят още от преди Освобождението и до днес почти без прекъсвания. В селото помнят и разказват за дядо Иванчо Минов, който бил „най-вещ” по черковните дела и оброците.

Местно предание разказва, че оброкът е „още от турско”, след чумните епидемии. Той е първият оброк на Игнатица, който продължава да се спазва и до днес. Наследниците на дядо Иванчо знаят, че преди много години оброчният знак бил изграден от другата страна на пътя, но през 30-те години на миналия век, когато тук прокарвали пътя, техният дядо и още няколко боголюбиви игнатенчени го преместили на сегашното му място - малка полянка, на която, казват местните, само тук по Гергьовден цъфти билката росен. За да е по-близо до Бога!

Сега до оброка над светата обител е издигнат висок метален светещ кръст, който се вижда от далеч от преминаващите през Искърското дефиле. Да почетат оброка днес дойдоха дъщерите на Божидар и Мария - Иванка и Нели, зетьовете Румен и Васил, внуците Георги, Цветан, Божидар и най-малките клонки от голямото родословно дърво на дядо - Иванчовия род – правнуците 6-годишните Божидар и Румяна, петгодишната Гергана, четиригодишната Виктория, както и 2-годишният Иван.

Като неписан синовен дълг, след кончината на дядо Иванчовия внук Божидар Минов, поддържането на святото място се паднало на неговия внук – Божидар.

По случай празника Сретение Господне водосвет за здраве отслужи йеромонах Йоаникий, ефимерий на Черепишкия манастир и енорийски свещеник на Игнатица. Той благослови всеки един от присъстващите, като повика при себе си първо децата, както Спасителят навремето първи е благославял най-малките.