Всеки от министрите на отбраната ще се опита да овладее кризата в рамките на 90 минути. Учението ще се проведе при закрити врати в Талин. За максимална автентичност организаторите са създали и "новинарски видеорепортажи", които съобщават за нови и нови факти около ескалиращата ситуация.

Най-близко в реалността на това съответства операция "София",насочена срещу трафикантите на хора от Либия към Европа. Днешното учение оставя министрите на отбраната с по-малко ресурси, отколкото би било в действителност при временна загуба на щаб. Сред решенията, които трябва да вземат, са дали да обявят публично за кризата, или да я запазят в тайна, както и дали да поискат помощ от партньорските правителства

"Искаме да демонстрираме на министрите последиците от киберкампании. Киберпространството се превърна в конвенционален инструмент на модерната война", коментира Танел Кеп, зам.-министър по киберзащитата в естонското министерството на отбраната. Той е сред участниците в подготовката на EU CYBRID 2017. Името представлява смес от кибервойна и техники от хибридната война като дезинформационни кампании.Естония постави въпроса за киберсигурността сред приоритетите си като председател на ЕС във втората половина на 2017 г. и предложи днешното учение. Страната е първата, подложена през 2007 г. на масивна кибератака срещу правителствени и частни сайтове, организирана около решение за преместване на статуя от съветско време от столичен площад, последвана от улични протести на руснаци и дипломатически спор с Москва.

Естония е сред най-напредналите в дигиталната епоха и е сред малцината с командване за киберзащита в министерството на отбраната. Но миналата седмица изследователите установиха, че в чипа в личните карти на естонците има дефект, позволяващ хакери да откраднат личните данни на притежателите им и да действат от тяхно име.

"Ройтерс" цитира специалисти по киберсигурност, според които европейските правителства не осъзнават напълно опасностите от една дигитална атака. По този начин е възможно не само да изгубят важна информация и да се блокират услуги, но и да се манипулират данни и да се саботира военно командване.

"Какво би станало, ако са хакнати бойните планове от военен командир, без никой да разбере, и са преработени така, че собствените ни войски започнат да стрелят по съюзнически части", пита Свен Сакков, ръководител на талинския Център за отбрана и сигурност.



Източник: dnevnik.bg