В надпреварата ще се включат участници от цялата страна. Дисциплините са 10,6 км индивидуално бягане по часовник и 59,3 км общ старт.

В първия ден стартът е 50м след Технокерамик, обръща се след конус преди с. Върбешница, на 5,3км след старта. Финалът е 100м преди Технокерамик.

Във втория ден е дисциплината за юношите младша възраст. Общият старт е в 09:30 часа по маршрут Технокерамик – с. Боденец, с. Крапец, с. Върбешница, с. Боденец – общо се извършват три обиколки. Финалът е при разклона на пътя Враца – Върбешница. Общата дължина на маршрута е 59,3км.

Награждаването на победителите е в 12:30 часа пред сградата на община Мездра. Победителите в отделните дисциплини от шампионата ще получат титлата за държавен шампион, а класиралите се от първо до трето място – медали. Отборите на клубовете, класирали се до трето място, ще получат купи и медали.

Победителите в купа „Мездра“ ще бъдат отличени с купи, медали и допълнителни материални награди.

Заради провеждането на състезанието пътят между селата Боденец и Върбешница ще бъде затворен от 15:30 до 17:30 ч. в събота, а в неделя от 9 до 12 часа ще бъдат затворени за движение пътните отсечки "Техкерамик-М" - с. Боденец - с. Крапец - разклона на пътя за Враца - с. Върбешница - с. Върбешница - с. Боденец.

Екипи на Център за спешна медицинска помощ и сектор „Пътна полиция“ ще следят за спазването на реда и предписанията, свързани с провеждането на мероприятието.