Задължителното изискване за PCR тест в Гърция ще влезе в сила на 19 декември, съобщават гръцките медии. То ще бъде прилагано на всички гранични пунктове на страната - летищата и сухопътните граници, и обхваща както ваксинирани, така и неваксинирани граждани

Вчера до късно очакваха разяснения относно условията за влизане на децата. Поредното затягане на мерките в южната ни съседка е вследствие на потвърдените случаи на коронавирусния щам Омикрон – те са засечени на остров Крит и в област Атика, трима заразени са регистрирани и на полуостров Пелопонес. Въпреки новите здравни разпоредби родните туроператори продължават да предлагат пакети за празнични пътувания до южната ни съседка. Според една от офертите 5-звездната ваканция на остров Лефкада ще ни струва малко под 350 лева за 3 нощувки със закуски на блок маса. В пакета е включена още празнична вечеря, използване на вътрешен басейн и джакузи. Уловката в случая е, че ще трябва да използваме собствен транспорт.

Оказва се, че Гърция далеч не е единствената страна, която въвежда подобни противоепидемични мерки по своите граници. Така например в Ирландия всички лица, пристигащи в страната от чужбина, които са били ваксинирани срещу COVID-19 или са преболедували заразата, също ще трябва да представят отрицателен резултат от антиген или PCR тест. Това обаче не спира и ентусиастите за самолетна ваканция до Дъблин да направят своята резервация за коледните празници. Цената на 4-дневна самолетна почивка е почти 1000 лева. В нея влизат 3 нощувки със закуски в тризвезден хотел и панорамна обиколка на Дъблин с местен екскурзовод.

По информация на посолството ни в Рим пък, считано от 16 декември 2021 г., условие за влизане в Италия за българите ще бъде представянето на отрицателен тест за всички пътници - независимо дали са ваксинирани, или преболедували.

Данните на МВнР разкриват още, че зеленият сертификат, който удостоверява, че сме имунизирани, прекарали болестта или тествани за коронавирус, е „вход“ за общо 24 от страните - членки на ЕС. По граничните пунктове на половината от тях ще ни поискат и PLF форма за идентификация, в която всеки турист вписва своите лични данни, пункт или летище, през което ще влезе в страната, а също и информация къде ще пребивава по време на престоя си.