Аврамова припомни фактите около МБАЛ "Христо Ботев" през последните години, за да се отговори от страна на ГЕРБ на въпроса толкова изненадващо ли беше катастрофалното състояние, в което се намира сега болницата. Тя уточни, че сегашният изпълнителен директор на лечебното заведение Орлин Цветков заема този пост за втори път. Той е изпълнителен директор на болницата от месец ноември 2009 г. и напуска поста по лични причини на 11 септември 2013 г. Тогава за изпълнителен директор е назначен Светозар Луканов, по това време заместник-кмет в екипа на бившия кмет на Враца Николай Иванов. През 2009 г., когато Цветков поема поста за първи път, задълженията болницата към доставчици са 2,8 млн. лв. При напускането му след 4 години, през 2013 г. те са в размер на 4,5 млн. лв. По време на управлението на Светозар Луканов трупането на дългове от МБАЛ нараства лавинообразно, достигайки 12 млн. лева.

Петя Аврамова каза, че след нейно питане към здравния министър Петър Москов за дълговете на врачанската болница се правят три опита за смяна на ръководството. Те са обжалвани от кметове на БСП или близки до левицата, като са дали възможност за трупане дългове още една година. От изявлението й стана ясно, че Орлин Цветков поема отново поста на изпълнителен директор на врачанската болница на 12 юли 2016 г., като заварва дълговете над 12 млн. лв. наследство от Светозар Луканов и кредиторите започват да запорират сметките на лечебното заведение.

„Година и половина ръководството на болницата водеше преговори с всички кредитори за вдигане на запори с цел осигуряване на средства за лекарства, консумативи и заплати за работещите в лечебното заведение. Изготви се оздравителен план, който е внесен в МЗ и е одобрен” - допълни Петя Аврамова. Тя подчерта, че стремежът е да се намалят разходите, така че приходите да бъдат в по-голям размер от тях и да останат средства за покриване на стари задължения. Тя припомни, че бяха подготвени документи за изтеглянето на кредит, който банките отказахапоради изискването за държавна гаранция или болницата да докаже, наличието на финансов ресурс, с който да покрива дълга към банковата институция.

Според представителите на ГЕРБ на пресконференцията насажданото изкуствено напрежение сред работещите в болницата по никакъв начин не помага за постигането на нейното стабилизиране. „Гражданите трябва да знаят, че спекулациите по темата, които наблюдаваме водят до оставки на лекари, а това действително може да доведе до закриването на отделения” - каза още Петя Аврамова. Тя подчерта, че в момента се полагат всички усилия да бъде запазено отделението по инвазивна кардиология. Получено е уверение от страна на министър Ананиев и зам.-министър Жени Начева, че ще се търсят варианти за закупуване на ангиограф за МБАЛ „Христо Ботев” или за оставане на Медика Кор до закупуването и монтирането на собствена апаратура.

Кметът Калин Каменов припомни, че Община Враца помага според възможностите си на болницата.Миналата година от там са отпуснати 50 000 лева, а тази година средствата от общинския бюджет са в размер на 100 000 лева. Според Каменов е необходимо да бъде променена формата на управление на МБАЛ „Христо Ботев”.„Не е ефективно болницата да е акционерно дружество, защото много от кметовете изобщо не присъстват на събранията и по никакъв начин не подпомагат лечебното заведение. Затова трябва да се промени формата на управление и болницата да стане изцяло държавна. Така няма да се изпада и в абсурдни ситуации за блокиращи квоти и политически позиции, които бавят взимането на важни решения”- подчерта кметът Каменов.

Областният управител Малина Николова беше категорична, че сегашното ръководство на министерството ясно е заявило, че използва всички законови форми и методи за оздравяване и няма да допусне закриване на единтвеното структуроопределящо лечебно заведение на територията на област Враца, което приема и лекува тежките случаи и здравнонеосигурените лица.

„ Идеята на колегите от опозицията е да започне отново да ерозира врачанската болница, в момент, в който трябва да сключи договор със Здравната каса. Предстоиврачанската болница да подготви своите отделения и екипи, за да изпълни условията и да сключи договор. Колкото по-добри са условията, толкова повече приходи ще има лечебното заведение. По този начин ще премине към изплащане на задълженията към персонала и към кредиторите. Призовавам да не се нагнетява напрежение, да се окомплектоват отделенията и да се даде възможност за сключване на най-изгодния за здравното заведение договор”, каза народният представител Красен Кръстев.

В края на пресконференцията Петя Аврамова заяви : „Странно е как единственото предложение за спасяване на нашата болница, което ръководителят на протеста д-р Емил Младенов и представителите на БСП дадоха е да бъде освободен изпълнителният директор и ръководството на болницата. Моето лично мнение е, че това ръководство работи и полага усилия за изпълнение на плана за преструктуриране и стабилизиране на болницата”.Аврамова беше категорична, че ръководството на болницата няма да закрива отделения и апелира към всички работещи в МБАЛ „Христо Ботев” да запазят спокойствие и да не дават самите те възможност това да се случи поради липса на персонал.