Шанков е с дебело криминално досие и е осъждан няколко пъти за извършени престъпления от общ характер. През декември на 2016-та година рецидивистът бил с наложено поредно ефективно наказание и до 21-ви март на тази година изтърпявал присъдата си във Врачанския затвор. От там бил условно предсрочно освободен, с изпитателен срок от един месец и двадесет дни. От затвора престъпникът се върнал в Слана бара при Димитрана Георгиева, с която живеел и двамата започнали работа в кравеферма в селото.

На 7-ми май жената отишла с кравите на паша, а Шанков останал в обора. След като изринал и почистил, той се върнал в стаята на стопанската постройка, където било най-малкото дете на Димитрана, тригодишната Аксиния. Момиченцето се събудило и започнала да плаче без прекъсване, въпреки виковете на Шарков да спре. Той започнал да му нанася удари с ръце по главата и тялото, съблякъл го голо и го ударил с желязната тръба по главата. Зверството си продължил с ритници и удари, докато момиченцето спряло да диша и да реагира.

къщата на ужаса в която е убито детето
къщата на ужаса в която е убито детето

Извергът завил телцето на детето с яке, отишъл при собственичката на фермата и казал, че Аксиния е паднало само от леглото. Жената се обадила за спешна помощ и линейката пристигнала бързо. Лекарски екип констатирал, че детето е мъртво, както и че по тялото и главата му има видими следи от насилие. Трупът е транспортиран във видинската болница. Заключението на съдебния лекар след аутопсията потвърдило насилствената смърт на детето.

Шанков бил задържан за 72 часа в поделението на полицията в Белоградчик. Съдът уважил искането на прокуратурата и наложил на убиеца най-строгата мярка „постоянен арест”. Пред разследващите служители 30-годишният рецидивист признал за извършената брутална жестокост спрямо малкото момиченце.

От Апелативна прокуратура уточниха, че производството по делото е приключило по реда на съкратеното съдебно следствие с пълно признаване на фактите, изложени в обвинителния акт от страна на подсъдимия. Определеното за злодея Шанков наказание „доживотен затвор“ е заменено с „лишаване от свобода“ за срок от двадесет и пет години и не подлежи на обжалване.