Международният фестивал започна с концерт в двора на ОУ „Васил Кънчов“ в село Моравица.

Днес кметът на общината Иван Аспарухов се срещна с представители на всички групи. Участниците бяха посрещнати с хляб, сол и мед. Те получиха и по една българска роза. Иван Аспарухов поздрави гостите.

„Благодаря на всички, които уважиха нашия фестивал. На добър час и да ни върви по вода“.

Гости на откриването бяха кметът на Мездра – Иван Аспарухов, заместник-кметовете Нели Минева, Николинка Кътовска и Цеца Костова, председателят на Общинския съвет – Яна Венелинова и председателят на НЧ „Просвета 1925“ – Валентин Вълчев.

В края на официалната част бяха разменени подаръци, след което представители на държавите и официалните гости направиха обща снимка за спомен. Участниците преминаха през центъра на града. Начело на дефилето бяха две момичета с красиви български народни носии и трансперант с името на страната ни.

След това танцьорите поднесоха цветя пред паметника на Апостола на свободата – Васил Левски в чест на 185-та годишнина от неговото рождение. От там се отправиха към Дома за стари хора в железничарския град, където изнесоха концерт.

Втората сценична изява за деня е тази вечер от 20:00 часа на новооткрития площад „4 юни“ в село Зверино. Заключителният концерт на площад „България“ в Мездра е на 20-ти юни, сряда, от 20:00 часа.