"Рискът от консумация на храна, заразена с фипронил, в България е нищожен", това коментира проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, във връзка с внесените у нас 500 кг яйчен жълтък на прах, замърсен с инсектицида фипронил.

Тя коментира, че инсектицида има неблагоприятен ефект върху човешкото здраве, но само при предозиране. „Ако това бяха яйца, за да очакваме някакви рискове за здравето, трябва едно дете в един хранителен прием да има поне 2 яйца, а един възрастен - 6 яйца. В случая се касае за прах от яйчен жълтък. Това е субстанция от яйцата 1 към 10. Тя е изсъхнала, с по-малко водно съдържание, но само от жълтъка на яйцето“, обясни Байкова пред "Фокус".

Тя каза още, че не е възможно до нас да достигне заразена пратка от яйца, защото тяхната трайност е от 28 дни, а инцидентът датира от месец март. Байкова допълни, че продуктите у нас, заразени с фипронил, са иззети или поставени под забрана, а същевременно се извършва и проверка, така че рискът от консумация на заразен сладолед или майонеза е минимален.


По думите й, вложените количества от въпросния заразен продукт са минимални, така че при консумация на един сладолед или една лъжица майонеза това не би имало последствия за здравето ни



Източник: actualno.com