Съвременните учени също доказват достоверността на твърденията на своите колеги. Те стигат до извода, че консумацията на грозде има следните ползи:
  • стимулира мозъка
  • зарежда с енергия
  • помага за справяне с депресията
  • укрепва имунната система
  • укрепва стените на кръвоносните съдове
  • намалява вероятността от развитие на онкологични заболявания
  • помага за облекчаване на стреса
  • съдейства за нормализиране на храносмилането
  • предотвратява развитието на хронична бъбречна недостатъчност и болестта на Алцхаймер
намалява болката (например в ставите при движение) и др.

Въпреки това, с цялото изобилие от полезни качества и голямо количество витамини и минерали, лекуващи човешкото тяло, гроздето е плод, с който не бива да се прекалява.

Причината за това е проста - киселините и захарите, съдържащи се в него, имат изключително негативен ефект върху здравето на зъбите. Те провокират образуването на кариес.

И ако емайлът на зъбите вече е засегнат от това заболяване, консумацията на грозде може единствено да доведе до влошаване на състоянието.

Попадайки върху кариозните зъби, съдържащите се в него плодови киселини, причиняват остра болка. Това е сигнал, че по-нататъшното разрушаване на зъбната тъкан вече е в ход.

Но ако консумирате гроздето по правилен начин, ще си спестите много главоболия. Необходимо е единствено да изплакнете устата си с чиста вода, веднага след консумацията на плода.