Банките и мобилните оператори са си изградили вътрешни системи, с които да се предпазят от недобросъвестни платци.

Ако даден потенциален клиент, например, желае да кандидатства за т. нар. лизинг за мобилен телефон на изплащане (което не е лизинг, а вид стоков кредит, но така е популярен), то в много от случаите бива отказан, автоматично от системите за оценка на риска само заради улицата, която е посочена като местоживеене в личната му карта. Понякога дори на банковите служители или тези на мобилните оператори (в леко нарушение на вътрешните си процедури) не им се занимава дори да въвеждат данните му, казвайки на потенциалния клиент, че по-добре да си смени адреса и тогава да кандидатства.

Такава улица е ул. "Доспат" във Враца (дали заради многобройните длъжници, които живеят на тази улица, или заради многобройните опити за измама на хора живеещи на тези адреси). Важно е да се подчертае, че отказите се правят не от човек, а от компютърните системи, на които предварително са заложени определените критерии.

Критериите, по които дадени улици влизат в черния списък на банките и мобилните оператори, са следните:

1. На дадена улица живее компактно ромско население, което в голяма част има поведение за неплащане на дълговете си.

2. На определени улици живеят много бедни хора, които, макар да имат желание да плащат, са много бедни, и всяко тяхно кандидатстване за кредит или за покупка на мобилен телефон ще бъде подложено на допълнително разглеждане с голяма вероятност за отказ.

За Северозападна България, улици, попадащи в тази рискова категория са всички улици от кв. "Кошарник" на Монтана и улиците в кв. "Кулата" във Враца. Последните два квартала влизат в полезрението на банките и мобилните оператори, защото се увеличава броя на нелоялните клиенти. И по тази логика, ако трима от твоите съседи да били проблемни за кредитните институции - ти като техен съсед носиш бремето им, заради адреса си в личната карта и най-вероятно ще бъдеш отрязан.

3. Масово неплащане на задължения на дадена общност на дългове за ВИК-а, електричество, данъци също е критерии за включването на адресите на цялата общност в черния списък за автоматичен отказ за кредитиране от банките на база адресите им.

А ето и пълният списък на рисковите улици от северозапада, рискови за кредитиране, изтекъл преди години в публичното пространство:

- Враца (ул. Доспат, кв. Кулата),

- Монтана (кв. Кошарник),

- Ботевград (Любен Каравелов, Оборище, Предела, Елтепе, Липа, Шипка, Чаталджа, Панайот Хитов).

- Видин (Волга, Чайка, Байкал, Славянска, Черно море, Росица, Иглика, Стара планина, Димчо Дебелянов, Независимост, Рила, Заря, Свобода, Перущица, Родопи, Байкал, Чайка, Околчица, Плиска, Бачо Киро, Арда, Камчия, Незабравка)

- Лом (Петрохан, Ломски казарми, Вакумна фабрика, Бор, кв. Стадиона, Стара планина, Люляк, Призрен, Пилистър, Тунджа, Камчия, Огоста, Янтра, Марица, Искър, Тимок, Цибрица, Пирот, Стадиона, Братя Миладинови, Дядо Цеко Войвода, кв. Младеново, Голинци, Девичи бряг, Дългошевско шосе, Елха, Крайна, Люлин, Минзухар, Роза, Сергей Румянцев, Славейче, Страхил войвода, Трифон Панов, Физкултурна, Юнак, Явор, Магура, Хумата, Липа, Петрохан, Струма, кв. Момин брод, Мир, Крайречна).

- Градовете Мездра и Мизия не попадат с нито една рискова улица в изтеклите в интернет списъци на банките за рискови адреси.