Със средства от Фонд „Условия на труд“, Конфедерация на независимите синдикати в България, ежегодно провежда обучения в областта на здравословните и безопасни условия на труд на своите членове, структури браншови организации, членове на комитети и групи по условия на труд, както и други служители и работници за повишаване осведомеността и капацитета от знания на работещите.

По данни на Националния осигурителен институт регистрираните трудови злополуки в страната за 2017 година са 2911. От тях в 94 случая е настъпила смърт в резултат на трудовата злополука. От 2911 трудови злополуки 2318 са стали на работното място, а 593 при отиване или връщане от работа. От общо 21 икономически сектора в 20 са допуснати наранявания при изпълнение на служебни задължения. От регистрирани 94 смъртни случая -79 са станали на работното място.

Сравнителният анализ на годишните оперативни данни за 2016 и 2017 година регистрира увеличение на трудовите злополуки с 63.

За област Монтана трудовите злополуки за 2017 година са общо 18. От тях на работното място са 14 трудовите злополуки, а на отиване и връщане от работа - 4. Един е случаят на настъпила смърт в следствие на трудова злополука.

По данни на Националния осигурителен институт за първото тримесечие на 2018 год. общият брой на трудовите злополуки за страната е 688. От тях в 15 случая в резултат на трудова злополука е настъпила смърт.

В област Монтана трудовите злополуки са общо 2 за първото тримесечие на 2018 г. И двете трудови злополуки са настъпили по време на изпълнение на трудовите задължения.Няма смъртни случаи.

За последните 10 години наполовина са намалели случаите на загинали работници и служители при трудова злополука. Но статистиката все още е тъжна и показва, че общите усилия трябва да са насочени към извеждане на превенцията за безопасни условия на труд на първо място и да доведат до сигурност, че всеки работник тръгвайки сутрин на работа , ще се върне вечер при семейството си.

Бизнесът трябва да обучава работниците, да не възприема контрола като излишна административна тежест, а инвестициите в безопасност като безсмислени. Работниците да осъзнаят, че спазването на правилата няма да направи времето за изпълнение на задълженията им повече, а ще им гарантира живота.

В заключение Конфедерацията на независимите синдикати в България за пореден път подчертава, че превенцията е най - ефективният начин за управление и справяне с рискове за здравето и живота на работещите.