Създаването на филма е подпомогнато финансово от народния представител от ВМРО Красимир Богданов - член на парламентарната комисия по култура и медии. По този повод той заяви: "Подкрепата за най-старата и изключително авторитетна институция в област Враца трябва да е чест и привилегия за всеки истински родолюбец. Читалище "Развитие" не само десетилетия наред е стожер на културния живот във врачанския край, но и дава началото на много от съвременните културни институции в областния град. Пословична е отдадеността на многобройните спомосъществуватели и самодейци, носещи в сърцата си възрожденски дух, През годините те не жалеха сили и средства за извисяването на културния живот на Враца. Цитирайки думите на големия български революционер Гоце Делчев: "аз разглеждам света, единствено като поле за културно съревнование между народите", днес смело можем да заявим, че благодарение на Читалище "Развитие" Враца продължава да участва активно в това съревнование".

В работата на Инициативния комитет, активно участва общинският съветник от ВМРО, председател на постоянната комисия по култура и на общински фонд "Култура" Красимир Ангелов.

Читалище "Развитие" е основано през 1869 г. от родолюбиви врачани, начело с учителя Симеон Подбалкански, Мито Анков, Николчо Кръстеняков, Кръстьо Новкиришки и др. То е най-старият културен институт в града. От него са тръгнали всички професионални културни институти във Враца - драматичен театър, филхармония, исторически музей, картинна галерия. Съвременната читалищна сграда е строена през периода 1938 -1941 г. и е обявена за паметник на културата.