В училището на затвора лишените от свобода имат възможност да продължат образованието си по специалностите дървообработване, производство на врати и прозорци и стругарство. Всички осъдени, учещи в затворническото школо, знаят за Мито Орозов и неговата коларница, създадена през 1883 г. и прераснала във фабрика за файтони.

Тези факти са известни, но на пръсти се броят тези, които знаят, че в затвора има файтон, досущ като този на майстор Орозов. Малцина са тези, които ще повярват, но група заключени били дотолкова впечатлени от майсторлъка на Орозов, че решили да изразят възхищението си от него по особен, нестандартен начин. Заели се да направят файтон и го сторили.

От Регионалния исторически музей на Враца им предоставили копие на оригинален чертеж на Орозов и снимков материал на файтона. Разучили го и със съдействие на ръководството на затвора и училището набавили материали.

Ентусиазираните с не малки присъди си поставили задача за не повече от четири месеца да измайсторят истински дубликат на файтон на Орозов в мащаб 1:4. Шасито направили по единствения запазен през годините чертеж на майстора-колар. За изработката на файтона използвали дърво, метал, кожа, гума. Точно за четири месеца заключените осъществели мечтата си и създали репликата на Орозовия файтон.

Със специално разрешение ot директора на затвора обективът на MediaNews.bg засне затворническия шедьовър. Нямахме разрешение обаче за разговори със осъдени. Тези, които изнесоха файтона в затворническата градина, бяха абсолютно мълчаливи, но им личеше, че са някак горди, че точно те ще ни покажат макета. Съвсем тайно затворник с хитри пламъчета в очите и маркуч за поливане на тревата в ръце ни намигна и ни показа знака на победата с пръсти.

Не се стърпя и ни прошепна: "Файтончето е велико, супер е. Снимайте го, покажете го, та много хора да го видят, защото тук вътре, само ние му се кефим.” Е, показваме го. Изпълняваме така заръката на лишения от свобода, заради уважителното му отношение към творбата на неговите съкилийници.

Добавяме и мнението на Форд за Орозов: "Личност с европейски мащаб, ум и знания”.

И благодарим на затворническата управа, че ни разрешиха да снимаме шедьовъра на затворниците, почитатели на майстор Мито Орозов.