Промените в Наредба №11 от 2001 г. за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства се правят с цел прецизиране на текстовете, свързани с разпоредбите на Директива 96/53/ЕО на Съвета от 25 юли 1996 г., както и задълженията и отговорностите на собствениците на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства (ППС) или лицата, които извършват превозите по отношение на издадените разрешения за движение на извънгабаритни и/или тежки ППС от администрацията, управляваща пътя.

С новите текстове по-ясно са регламентирани етапите, съпътстващи издаването на разрешителното за движение на извънгабаритно и/или тежко ППС, както и съответните отговорности на администрацията, управляваща пътя, лицата, които извършват превозите, и службите за контрол.

Публикуваният за обществено осъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 11 от 2001 г. за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства е разработен на основание чл. 139 от Закона за движението по пътищата.

Източник: mrrb.bg