Червеното цвекло е изключително ценна храна, която често подценяваме. Неговите хранителни качества са многобройни, заради което то трябва да се консумира по-често. То стимулира метаболизма и храносмилането

Червеното цвекло дава на организма незаменими вещества. Някои от тях са известни с мощното си влияние срещу различни заболявания, включително рак. Веществото антоцианин, което дава наситения цвят на цвеклото, има силни противоракови свойства и е полезно в превенцията на опасната болест.

Цвеклото съдържа и бетаин, който има много стабилни противовъзпалителни свойства, полезни в много отношения за организма, най-вече за сърдечносъдовата система.

Освен тях в червеното цвекло се намират и полезни витамини и минерали, а именно витамини В1, В2, В12, С, мед, магнезий, калий, желязо, фосфор, йод. Благодарение на всички тези вещества червеното цвекло осигурява подкрепа на организма срещу някои сериозни заболявания и състояния. Ето за какво помага то:

  • Детоксикира тялото
  • Забавя процесите на стареене
  • Укрепва кръвоносните съдове
  • Стимулира метаболизма и храносмилането
  • Стимулира чернодробната функция
  • Цвеклото е мощен антиоксидант
  • Доставя целулоза и пектин на тялото
  • Увеличава издръжливостта и енергията
  • Намалява риска от инсулт и инфаркт

Цвеклото можете да се консумира сурово, варено, консервирано или като сок. Сокът от червено цвекло има свойството да прочиства пикочните пътища от токсини и бактерии. Помага в превенцията на атеросклероза, понижава кръвното налягане и повишава имунитета.

Източник: dnes.bg