Неврохирургът доц. Красимир Минкин е обяснил, че реимбурсирането на тези изделия е дългоочакван успех, тъй като в продължение на 6 години болницата е водила преговори с НЗОК. Един такъв апарат струва на пациентите около 40 000 лева, като и батериите за него са приблизително на същата цена. По този начин пациентите могат да получават всички утвърдени методи за лечение.

Шест пациенти в момента чакат за смяна на батериите на закупените от тях мозъчни пейсмейкъри. Класическите батерии изискват смяна и издържат до 4 години, а модерните, които сега навлизат, издържат около 2 седмици до месец и се зареждат през кожата на болния.

Критериите за одобрение на пациенти са по европейски стандарт - те трябва да са на възраст под 75 години, да са в добро когнитивно състояние, да нямат тежки и психиатрични заболявания, да отговарят на тестове, които се провеждат в болницата. Диагнозата Паркинсон обаче не е единствено достатъчно условие за имплантиране на пейсмейкър..

Според д-р Калоян Габровски, резултатите при 32-мата пациенти, които са получили пейсмейкър, са се подобрили значително и не се наблюдават усложнения. Това е една високо ефективна и нискорискова интервенция, макар и силно технологична, смята д-р Габровски.

Според приблизителни данни около 17 000 души у нас страдат от Паркинсон. Не всички обаче отговарят на зададените критерии, а и лимитът на НЗОК е около 40 души годишно, e допълнил доц. Минкин.

Според него дали пациентите ще се повлияят от операцията, зависи от изследванията. Положението на електрода или целта могат да бъдат променени, като обичайно самото устройство се стартира две или три седмици след операцията, каза още той. След като има реимбурсиране и се обучават нови специализанти, това е успех, който остава рутинен.

По думите му голяма част от лечението обхваща освен имплантацията и проследяване, като е необходимо постигането на равновесие между медикаментите и електричеството. В момента предстои 8 пациенти да бъдат изследвани в болницата, преди да преминат към операция.


Източник: news.bg