„Променя се методиката за прилагане на оценката за трайно намалена трудоспособност, вида и степента на трайното увреждане в проценти. Същественото е, че ще се отчита всяко увреждане, а не само на водещото, независимо от съотвестващите му проценти, както и от процента на най-тежкото увреждане. Тези проценти вече ще се събират”, обясни той.

„Лицата, освидетелствани или преосвидетелствани преди влизане на това решение, ще имат право да подадат заявлението си за преосвидетелстване, а също така не се предвижда срок за това, тъй като се очаква голям интерес от хората”, допълни още Меджидиев.

По думите му всичко това ще ускори издаването на експертните решения.

„Ще има промяна и в ТЕЛК комисиите, ще се даде възможност повече експерти в страната да правят експертизата и да се поставят точни срокове за експертиза, а не както досега – да се чака много месеци”, категоричен е той.

По повод разпространението на грипа, министърът обяви: „Предвижда се разширяване на имунизационния обхват за 2023 г. на 25%, а се очаква обхватът през 2026 г. да стане 35%.”

Министерство на здравеопазването препоръчва често проветряване, използване на маски на обществени места, както и обръщане към личните лекари при по-дълготрайни симптоми.