Това ще бъде включено в нова заповед за мерките, която министърът ще издаде утре. С нея ще бъдат разрешени и присъствени дейности в училищата и за по-големите ученици. „Следващата седмица ще бъде възстановено част от практическото обучение в училище в класовото в системата на средното образование и висшето образование. Само практиките, които не могат да се проведат в електронна среда”, каза проф. Ангелов и уточни, че списъкът ще бъде подписан и от образователния министър.

"Доверието доведе до повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране",посочи проф. Ангелов. Около половината от лекарите и сестрите желаят да се ваксинират. „Стартирахме с 33 %, сега той е приближава 50. Целта ни е да достигнем 70% ваксинирани сред българското общество, над 60% също е задоволителен резултат”, каза проф. Ангелов. Ръст на желаещите да се ваксинират имало и сред учителите. Имало педагози, които не са се записали в първите списъци, но вече изявявали желание.

Здравният министър посочи, че заболяемостта за последните 14 дни е 150 човека на 100 000 население. „Това се дължи на всички граждани, които спазваха мерките.”, каза той и посочи, че у нас има 15 области до 150 души на 100 000 населени и 13 с над 150 на 100 000 население.

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев посочи, че най-ниски за стойностите в Разград – 75 на 100 000 население, а най-високи във Враца- 240 на 100 000 население. Той посочи, че на картата на Европа има области в светло – Скандинавия и Балканите. Това се дължи най-вече на стойностите на България и Гърция. По смъртност страната ни се нарежда на 9-то място по смъртност с 13,6 на 100 000.

„Отчитаме добра тенденция от въведените мерки. това се отразява и на заетостта на леглата в болниците”, посочи проф. Ангелов. Към момента 32% от леглата за неусложнени случаи са заети и 44% от интензивните.