След полунощ между двете групи възникнал скандал, участниците в него си разменили и обиди и удари. Охранителите на дискотеката започнали да разтървават мелето. На стълбищната площадка Николай извадил нож и започнал да нанася удари с него на един от охранителите. Улучил го в областта на гърдите и корема, потекла обилно кръв и пострадалия паднал. Докато свидетели на екшъна му оказвали помощ, Николай и брат му си плюли на петите и изчезнали. Пострадалият охранител бил транспортиран до МБАЛ – Бяла Слатина, където му била оказана медицинска помощ.

От документите по делото става ясно, че изготвената в хода на досъдебното производство експертиза е установила, причинени прободни наранявания, проникващи в гръдната кухина, подкожен емфизем и порезна рана по задната повърхност на гръдния кош и лява мишница на пострадалият. От държавното обвинение не разкриват самоличността на намушканият с нож охранител. Преди четири години, след инцидента в бюлетин на полицията съобщиха само инициалите му- П. В. . Media News научи, че раненият при пиянският скандал е Павел Вутов, син на бившия зам.-окръжен прокурор във Враца Веселин Вътов. Национални медии тогава публикуваха и снимка на ранения охранител.


След клането в дискотеката е образувано досъдебно производство, ръководено от Окръжната прокуратура в Монтана. Съдебно разглеждане се е проточило доста дълго. Стигнало се до преквалификация на извършеното от Николай престъпление от нанасяне на тежка телесна повреда в опит за умишлено убийство. Осъдителната присъда срещу него е приведена в изпълнение. За извършено от Николай престъпление той е осъден на четири години „лишаване от свобода“.