Празникът се отбелязва още от 1087 година. Според вярванията, за да не се разгневи светецът и накаже хората с природни бедствия, на този ден не трябва да се работи.

По този повод енорийският свещеник Васил Николов отслужи тържествен водосвет молебен за благоденствие на балканджиите от най-високо разположеното село в община Мездра – Типченица.

Мястото на новоизградения параклис не е избрано случайно. Той е съграден през 2009-2010 г. до останките на средновековния манастирски комплекс, датиращ от времето на Втората българска държава (XIII в.), чийто патрон е светецът покровител на нивите и лозята и повелител на дъждовете.

И тази година курбан за здраве и благополучие на типчени и техните близки дадоха семейство Георги и Лидия Нинови, които са основни дарителите за построяването на параклиса.

По стар български обичай, кметският наместник на селото Георги Димитров посрещна гостите на празника с "Добре дошли" и пожела здраве, благоденствие и благополучие през цялата година на тях и на семействата им.

Сред дошлите да уважат Летни св. Никола бяха кметът на община Мездра Иван Аспарухов , кметският наместник на съседното село Люти дол Никола Николов, инж. Надя Минева - изпълнителен директор и главен технолог на Винарна "Типченица, бизнесмени и миряни.

Накрая всички гости в поклонението седнаха на обща трапеза в слънчевия майски ден, за да опитат от вкусната курбан чорба, приготвена по традиционна рецепта от майстор - готвача Василка Христова.