Създава илюзия за по-висока скорост. Най-честото оплакване, свързано с асансьорите, е че те се движат прекалено бавно. Монтирането на огледала в тях създава илюзия за по-висока скорост.

Решение за справяне с клаустрофобията. Малко пространство, липса на въздух, невъзможност да се разбере как работи механизмът, страх от височини и други страхове смущават хората и предизвикват безпокойството им. Наличието на огледало в асансьора помага за решаването на тези проблеми - създава усещане за по-голямо пространство и намалява тревожността. Освен това на подсъзнателно ниво пътникът в асансьора няма чувството, че е сам и не се чувства като в капан, защото вижда отражението си в огледалото.

Огледалото създава усещане за безопасност, когато например непознати се карат в кабината. То позволява дискретно да следвате движенията на други хора. Психолозите уверяват, че наличието на огледало има положителен ефект върху пътниците и допринася за спазването на общоприетите норми на поведение. Оказва се, че проявите на вандализмът се случват много по-рядко в кабините с огледала. Когато човек види себе си в отражението, той започва да се държи „прилично“, дори и да е сам. Така че огледалото в асансьора не е просто част от дизайна, а средство за психологическо въздействие.

Гледайки се в огледалото, обикновено се разсейваме. Със сигурност е по-добре да видим собственото си отражение, отколкото празната стена. 5. Помощ за хора с увреждания Огледалото помага на човек в инвалидна количка да се качи на асансьора, без да се налага да се обръща. Размерите на асансьора невинаги позволяват това да се случи. В случая огледалото помага, защото виждайки отражението си в него, човек с инвалидна количка може безопасно да влезете и да излезете от кабината, без да се обръща.

Източник: Actualno.com