Съгласно сключеното между Община Враца и Министерството на труда и социалната политика споразумение, изграждането и отчитането на двете асансьорни съоръжения трябва да приключи до края на годината. По време на строително-монтажните дейности ще бъде създадена организация, която да не прекъсва работния процес на служителите в Община Враца.

Чрез реализирането на проекта сградата на Общинската администрация ще отговори и на изискванията на Наредба №4/ 2009 г. на Министерството на регионалното развитие и благоустройство за проектиране, изпълнение и поддръжка на сградите в съответните изисквания за достъпна среда за населението, включително и хора с увреждания.

Общата стойност на проекта е 168 849 лв. с ДДС, в т. ч. 146 899 лв. финансиране от Министерството на труда и социалната политика и 21 950 лв. съфинансиране от Община Враца. Разпределението на общия бюджет е, както следва: 160 407 лв. за строително-монтажни работи на обекта и 8 442 лв. за организация, оперативно управление и контрол от ПКБ.

Изграждането на двата асансьора е включено и в одобрения проект за ремонт на сградата на Община Враца.