Денят на Баба Марта се усмихна на зверинчани с топли слънчеви лъчи и сякаш ги прикани да празнуват заедно, и в деня на прошката да си простят и да останат все така единни, горди, непокорни и не на последно място – съзидателни.

За всеки гост, млад и стар, работливите пръстчета на децата от клубовете „Творителница“ и БМЧК “Приятели на Искърското дефиле“ при СУ „Св. Климент Охридски“, бяха изработили с любов и благопожелания стотици мартеници за благотворителния базар.

Празничното утро бе открито от кмета на Зверино – Стоян Петров, който пожела на зверинчани да са бели и червени, весели и засмени през цялата година.

Неизменните спътници на Баба Марта – Пижо и Пенда, подариха специално изработена мартеница за кмета на селото, която бе и символично послание за подкрепа и единство във всяко едно начинание на младия управник.

Наред с богатия избор на мартеници, децата на Зверино бяха подготвили и богата музикално-художествена програма, обагрена с цветовете на Баба Марта, която бе и специалният гост на празника. В ролята на добрата беловласа баба за пореден път се превъплъти самодейката от НЧ „Факел“, Иванка Гьонова.

Кулминацията на празника бе оригиналното шествие на два автомобила – червен и бял, които преминаха по моста над притихналия Искър. След това младите червенокръстци и самодейци от Читалището, които отбелязаха по този начин и своя празник – Денят на самодееца, закачиха огромна мартеница на моста над реката.

Така с песни и задявки, със смях и настроение, зверинчани за пореден път показаха какво и къде е българското.

Празничната инициатива бе организирана от Кметство Зверино, Читалище „Факел“ и СУ „Св. Климент Охридски“, както и всички жители на дефилето.

Гост на празника на надеждата, на прошката и на възраждащата се природа бе и кметът на община Мездра – Иван Аспарухов.


Снимки: Борис Кръстев