Мартеницата се закичва за здраве, плодородие, изобилие и дълъг живот. Изработва се от памучни и вълнени конци, основно в бяло и червено, които са усукани. Белият цвят символизира чистотата, невинността и новото начало, радостта и красотата. Червеният цвят символизира огъня, изгряващото и залязващото слънце, победата и живота.

Първи март народът приема за начало на пролета, затова се правят някои магически предсказания. Вярва се, че ако на този ден прогърми за пръв път, годината ще е много плодовита. В Източните Родопи следят кой пръв ще влезе в дома им – кой ще е полезът. Ако той е добър и имотен стопанин, през годината ще има берекет.

На първата „мартена месечина”, т.е. първото пълнолуние през март, момите, готови за задомяване, се хващат на хоро с пожелание да се оженят през годината.

На първи март се спазват и много забрани с предпазващо значение. На огнището не трябва да се слага черно, опушено котле, за да не почернеят посевите, да не „хванат главня”.

На 1 март жените не перат и не простират бели дрехи, за да не падат слани и градушка. За да не удря гръм, не трябва да се буха с бухалка, не се тъче, защото блъскането на кросното наподобява грама.

Стопанките не варят жито, „за да не ври облак”. За предпазване от градушка се тачат мартенските съботи, през които жените не подхващат никаква домакинска работа, а мъжете не орат.

В някои райони на България на 1 март се гонят злите сили - пали се огън в двора, в който се изгаря събраната смет, а жаравата трябва да бъде прескочена от всички членове на домакинството.

Освен символ на здраве и дълголетие, мартеницата е и поглед към бъдещото. Според стари български поверия девойките могат да съдят по нея за бъдещия си съпруг.

Когато видят първия щъркел, лястовица или цъфнало плодно дръвче, те трябва да оставят мартеницата под камък. Точно след половин година, когато слънцето се завърти по посока есен-зима, проверяват дали по нея има мравки или не. Ако по нея са полепнали мравки, то техният избраник ще бъде беден.

Ако искат да са румени и здрави през цялата година, трябва да завържат мартеницата на цъфнало дръвче. А ако искат да се избавят от всички злини, трябва да я хвърлят в течаща вода, която да отнесе лошия късмет и да им върви като по вода.

И до днес хората вярват, че ако си нарекат един ден от месец март, могат да съдят по него каква година им предстои.