За поддържане на здравето, в съответствие с препоръките на Световната здравна организация са нужни 150 минути умерена физическа активност или 75 минути интензивна физическа активност седмично.

За физическа активност се определя всяко движение на тялото, което изисква разход на енергия, а това може да донесе само положителни ефекти върху човешкото здраве:

• подобрява растежа и развитието на детския организъм;

• подобрява функционалното състояние на дихателната и сърдечно-съдовата система;

• поддържа костите, ставите и мускулите в добро състояние;

• подобрява обмяната на веществата и повишава устойчивостта на организма;

• подобрява координацията и контрола на движенията;

• повишава самочувствието, подобрява настроението и намалява стреса;

Популярните начини да бъде човек активен са чрез ходене, колоездене, различни видове спорт, но физически упражнения могат да се извършват и у дома без специално оборудване и в ограничено пространство.

Дори и в условията на карантина и социална изолация, дори и при наложени ограничения на посещаемостта по паркове, игрища и спортни площадки, всеки може да прави упражнения. При отворен прозорец, за да влиза чист въздух, само с една постелка и няколко гирички, стига човек да е мотивиран, може да раздвижи тялото си.

Прекарвайки дълго време седнали, прегърбени и отпуснати пред компютъра и телевизора, дори и най - елементарното раздвижване може да е от полза.

Изберете правилната дейност, подходете с определена интензивност, спрямо възрастта си и физическото си състояние: „Просто станете, разтегнете мускулите си или дори още по-добре, направете разходка около дома си, по стълбите или в градината“– съветват експертите от СЗО.

Физическите упражнения са добър начин за намаляване на теглото, за борба със стреса или просто поддържане на добро здраве. Те подобряват настроението, зареждат с енергия, могат да бъдат забавна и социална дейност. Хубаво е да се превърнат в част от ежедневието на съвременния човек.