Историята на Петър започва след като става свидетел на пожар, в който почти изгаря частен имот, собственост на негов познат. Едни от първите спасени от пожара предмети са няколко радиа, които Петър купува от собственика на къщата. Какво се случва след това, разказа за Радио ВИДИН колекционерът:

"От него ги купих и така започна страстта да колекционирам, да обикалям из цяла България. Което ми се повтаря, го разменям с колеги колекционери, правим бартери и така... Имам поне 10 приятели с огромни колекции от по 200-300 броя. Аз имам в момента 170-180. Имам американски радиа, немски имам, австрийски, унгарски, шведски имам, почти от цял свят имам радиа. Всичко купувам лично. Всеки месец от заплатата съм си отделял да си купувам по 1-2 радиа и така в продължение на 15-20 години. Това наистина е голяма страст, специално мен много ме радва. Радиоапаратите са много голяма красота. По едно време бях стигнал с жената до развод заради радиоапаратите..."

42-годишният пожарникар и колекционер на радиа е на път да реализира и голяма изложба във Враца. 101 радиоапарата ще бъдат подредени в тематични кътове в малката зала на художествената галерия в Регионалния исторически музей. Хората, които дойдат да разгледат ретро находките, не само ще имат възможност да се докоснат до тях, но и да послушат малко музика, като в добрите стари времена, обясни Петър:

"Ще пуснем за атракция някой да работи... Аз живея в къща в Згориград и имам много място. Мога да съхранявам и 5000 радиа, но не само те са ми хоби. Имам много хобита - стари компютри също колекционирам, имам първата сметачна машина, калкулатора, Елка 6521, имам чанове, много неща събирам, това просто ми е страст...Не колекционирам нови неща. Новото не ти дава капка желание да го събираш - нали виждате младежта... Аз имам дъщеря на 7 години и най-вече заради нея правя това. Да види, да остане нещо, което и тя да види..."

От 1-ви октомври, стоте и едно радиа на Петър украсяват едната от галериите на музея във Враца.

Възможно най-автентично ще бъдат представени радиоапаратите на Петър, заяви и завеждащият на художествената галерия към музея Христо Божков:

"Това си е тежка работа - 101 радиа, те са и големи... Всичко ще бъде експонирано с черги, декори от фонда, които да напомнят за 30-те, 50-те години, плетени дантели тук-там... Част от радиата са си чуждестранни, но ние ще декорираме българските, останалите не знам на какво са поставяни, но предполагам, че културата на едно време е една и съща по света. Аз съм видял, че всичко се движи горе-долу по един тип и стандарт и лесно може да разбереш нещо от кое време е във всяка една държава. Сходни са нещата..."

Колекцията на Петър Тодоров със заглавие "Радиоапаратите през XX-ти век" ще остане в Малката зала на Художествена галерия "Иван Фунев" до края на месец октомври.