В отделна точка на документа главният секретар разпорежда във всеки случай, при който е установено подобно нарушение, да се взема отношение по административен ред, съгласно разпоредбите на чл. 177, ал. 1, т. 3, буква "а" и чл. 171, т. 2а, буква "а" от ЗДвП към собственика, длъжностното лице или водача на МПС в случай, че е налице основание за това. Разпореждането е във връзка с анализ, извършен от ГД "Национална полиция", на цялостното изпълнение да дейностите по тази линия.

Ето част от мерките, които предлага комисар Петър Тодоров:

- Техническите средства (полицейските камери) да са максимално натоварени.

- Увеличаване на контрола в малките населени места.

- Предприемане на незабавни действия при установяване на неправоспособен водач.

- На място да се издават протоколи за предупреждение.

- Връчване на призовка в рамките на 7 дни след установено нарушение.

- Активно наблюдение на нарушителите.

- При установяване на нарушение, да се взема отношение по административен ред.

- Наказателните постановления да се връчват лично.

МВР изтъква, че има голям брой постановления, които не са връчени (628 бр. по чл. 177. ал.1 т.1 33 от тях погасени по давност; по чл.177 ал.1 т.2 6058 бр, 580 погасени по давност; чл. 177 ал.5 100 бр. 13 от тях погасени по давност)

- Извършване на проверка защо постановленията не са връчени на време.

- Отразяване на постановленията в АИС и АНД непосредствено след връчването им.

Комисар Тодоров постави и задачи на началниците на областните дирекции на МВР. Те са насочени към противодействие на предпоставките за ПТП и изготвяне на списъци за водачите, неправомерно лишени от правото да управляват МПС. Това което, прави впечатление е предложението резултатите от проверките да бъдат изпращани до медиите.

Припомняме, че през последните дни имаше ръст на инцидентите, причинени от дрогирани и пияни водачи. Късно вчера служители на СДВР спрели криволичещ автомобил на столичния булевар България. Дрегерът показал. че шофьора карал с 5.11 промила алкохол в кръвта. В Плевен пияна жена блъсна няколко автомобила, сред които и полицейска патрулка. Георги Семерджиев пък предизвика тежка катастрофа в София, при която загинаха две млади момичета.