В рамките на проекта е въведена система за разделно събиране на зелените отпадъци в двете общини. За целта са закупени 574 контейнера и 4 броя сметоизвозващи машини.

Основната цел на изпълнения проект е намаляване на количеството депонирани зелени и/или биоразградими отпадъци. Дейността на новото съоръжение гарантира намаляване на количеството на депонираните битови отпадъци в Регионалното депо край село Костелево и удължаване на експлоатационния му срок.

„Общият брой за община Мездра по капацитетните данни е 130 контейнера, от които 98 са за зелени отпадъци и 32 за биоразградими хранителни и кухненски отпадъци, поясни Георги Гергов - главен експерт „Опазване на околната среда“ в Община Мездра.

Същите ще бъдат разположени по схема за територията на общината, която все още не е окончателно одобрена. За града сме предвидили разполагането на 49 контейнера за зелени отпадъци и 49 в съставните села на общината. За биоразградимите са 32, с които се обхващат всички села с по 1 съд. Останалите ще бъдат разпределени в града в близост до заведения за хранене и търговски центрове, които генерират такъв вид отпадък.“

Честотата на събиране и извозването на отпадъците до съоръжения и инсталации за тяхното третиране е определена със Заповед на кмета на община Мездра Иван Аспарухов.

Зелени отпадъци:

За град Мездра:

• най-малко 1 /един/ път седмично за периода април - ноември.

• най-малко 1 /един/ път в месеца за периода декември - март.

За селата в община Мездра:

• най-малко 2 /два/ пъти в месеца за периода април-ноември.

• най-малко 1 /един/ път в месеца за периода декември - март.

Биоразградими отпадъци (хранителни):

За град Мездра:

• най-малко 2 /два/ пъти седмично за периода юни-септември.

• най-малко 1 /един/ път седмично за периода октомври - май.

За селата в община Мездра:

• най-малко 2 /два/ пъти в месеца за периода юни-септември.

• най-малко 1 /един/ път в месеца за периода октомври - май.

От общината подготвят информационни материали, които ще бъдат разпространени в жилищните квартали и на обществено достъпни места, за да може всеки един жител да се запознае с допустимите отпадъци, които са за съответния контейнер. Да не се смесват строителни, битови и смесен поток битови отпадъци, напомня още Гергов, и съветва хората да бъдат по-съобразителни с това.

С реализирането на проекта е планувано да се подобри качеството на живот на населението на двете общини чрез въвеждането на устойчиви механизми за опазване на околната среда. В резултат на организираното разделно събиране и оползотворяване на зелените и биоразградими отпадъци се очаква да се повиши екологичното самосъзнание на хората.

Относно поставянето на контейнери за текстилни материали в град Мездра от отдел „Опазване на околната среда“ съобщиха, че вече има подписан договор с организация по оползотворяване на такъв вид отпадък, със седалище град Габрово. Забавянето идва от липсата на официално издаден документ на тази организация за действията по рециклиране, които са заложени в Закона за управление на отпадъците.

Очаква се в близките месеци такъв документ, с компетентен орган министърът на Околната среда и водите, да бъде предоставен и да се продължи работата по разполагането на съответните съдове. По проекта е заложено да бъдат поставени три специализирани съда за текстил на възлови места в града.

От отдела напомнят на гражданите, че могат да подават заявки за извозването на опасни отпадъци от домакинствата. Те се отправят до община Мездра, отдел „Опазване на околната среда“.

Общината от своя страна се свързва с фирма, с която има сключен договор за транспортирането на такъв вид отпадъци. В тази графа попадат: лекарства с изтекъл срок на годност, бои, лакове, химикали, перилни препарати, батерии и пр.