Изработена е от бял врачански камък и сякаш кацнал над дефилето Дядо Йоцо е вперил незрящ поглед към железницата, която очаква да мине по линията София-Мездра. Висока е 5 метра и в нея се превъплъщава Вазовият герой Дядо Йоцо, от едноименния разказ „Дядо Йоцо гледа“.

Комплексът е разположен на хълм, дълго търсен от Петров, върху чийто сравнително равнинен терен е изградена кокетна механа. Около нея се простира невероятно поддържана от Огнян Петров цветна градина, с различни цветни и храстови видове. Под самия паметник “Дядо Йоцо гледа” има дървена панорамна беседка с изглед към цялото дефиле. А под самия комплекс се спускат отвесни скали. Реката, гледана сякаш от птичи поглед, вие своята снага между скалните масиви, прорязани от Искър.

От другата страна на паркинга и заведението има изградена екопътека с дървени парапети, започваща от табелата “Горски кът”, която не след дълго ще ви отведе до друга дървена беседка. В общи линии цялата територия около паметника вече е облагородена и пригодена за разходки и туризъм, благодарение на огромния труд и любов към природата и родния край на Петров.