По време на двугодишния курс на обучение, с доброволците работиха служители на МВР от структурите на „Охранителна полиция“, „Пътна полиция“, и „Криминална полиция“, психолози от психологичните лаборатории на МВР, експерти от Български червен кръст, Български младежки Червен кръст, Български туристически съюз, духовни лица в съответните населени места, учителите от 3. ОУ „Иван Вазов“ Розелия Петрова (старши учител) и Пламена Чубурова.

По време на теоретичните и практически занятия и беседи, доброволците получиха знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си, справяне в трудни ситуации с различни предизвикателства, в къщи, в училище, на улицата, в планината, своите права и отговорности пред обществото, работа в екип, уважение и толерантност към чуждото мнение и различните от тях.

Програмата „Детско полицейско управление“ дава своите ползотворни резултати сред подрастващите, които осъзнават своето задължение и отговорност да помагат на хората за по-добър ред и сигурност в страната ни, за да постигнем един нов свят на сигурност и спокойствие. Целта на екипите, които работиха с децата е създаване и реализиране на модели за превенция на агресивно поведение, насилие и асоциални прояви у тях.

Тържеството продължи с кратка музикална програма в изпълнение на ученици от училището.

Реализирането на подобни превантивни проекти на МВР в училищата, при които подрастващите придобиват знания за законния ред в държавата, е важна стъпка за преодоляване на агресията в училищата.