Интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух” LIFE17 IPE/BG/000012 – LIFE IP CLEAN AIR по Програма LIFE на Европейския съюз включва изпълнението на мерки от общинските програми за подобряване на качеството на въздуха в шест български общини – Столична община, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана, като фокусът на дейностите е към намаляване на замърсяването от битово отопление с дърва и/или въглища

Класирането на кандидатите е публикувано на интернет страницата на Община Монтана: https://www.montana.bg/life-ip-clean-air-документи. Всеки от одобрените кандидати ще получи безвъзмездно нов отоплителен уред, а стария уред, посочен във формуляра за кандидатстване, ще предаде за рециклиране.

В случаите на преминаване към отопление с природен газ крайният бенефициент в едномесечен срок трябва да представи в общината технически проект за газификация на имота (това се изисква от нормативната уредба). Проектът трябва да включва вида и мощността на отоплителния уред/и на природен газ, както и размера на радиаторите (ако е приложимо). Тези разходи са за сметка на кандидата.

В случаите на преминаване към отопление с пелетна камина с водна риза или на отопление с котел на пелети одобреният кандидат в едномесечен срок от обявяване на резултатите трябва да представи в общината техническа схема на инсталацията. Техническата схема включва задължително вида и мощността на отоплителния уред на пелети, както и размера на радиаторите, които следва да се доставят (ако за такива се кандидатства).

Общината ще информира своевременно одобрените кандидати за участие в Основната схема за прогнозната дата за сключване на договора, която дата зависи от графика на доставка на отоплителните уреди.

В случай, че до подписването на договор за участие в Основната фаза даден одобрен за участие кандидат се откаже от участие, трябва да подаде заявление (по образец) за отказ в общината.

По Основната фаза по проекта ще бъдат подменени отоплителните уреди на 478 домакинства в град Монтана. Тъй като към настоящия момент са кандидатствали 190 домакинства, то с нова покана през месец август ще започне отново прием на документи на желаещите граждани.