Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно, както на Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Денят на бащата съществува почти навсякъде по света в чест и прослава на бащите и бъдещите бащи. В различните страни се празнува по различен начин и на различни дати. Според католическата традиция, празникът се чества на деня на св. Йосиф — 19 март, но в повечето страни денят на бащата е светски празник и се празнува на различни дати. В България се чества на 26 декември, денят в който православната църква чества св. Йосиф.

На 26 декември почитаме паметта на Свети цар Давид, родоначалник на семейството на Иисус Христос по майчина линия. Дева Мария е дъщеря на Света Анна и Свети Йоаким, наследници на Свети цар Давид.

Почитаме още Свети Яков, брат Господен, станал първият християнски епископ на гр. Йерусалим и Свети свещеномъченик Евтимий, епископ Сардийски. “Събор на Пресвета Богородица” – чудотворна икона от Атон – Пресвета Богородица и Иисус, Свети Йосиф и малкият Свети Яков, брат Господен

Имен ден празнуват: Йосиф, Йоско, Йоска, Дарко, Дарка, Дарин, Дарина, Дария, Давид.


Източник: hera.bg