С резолюция от 7 декември 1987 г. Общото събрание на ООН определи 26 юни за Международен ден за борба със злоупотребата на наркотици и наркотрафика. За първи път този ден се отбелязва преди 30 години – на 26 юни 1988 г. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията.

По данни на Националния фокусен център по наркомании, употребяващите хероин в страната са между 20 000 и 30 000 – 33 % от младежите до 18 години са употребявали поне веднъж през живота си наркотик. По последни данни учениците, на възраст 15-16 г., които са употребявали канабис минимум един път през живота си, са 24,3%. България е на пето място сред страните от ЕС с 42% смъртност на наркозависими до 25-годишна възраст. Най-често употребяваните психотропни вещества, освен алкохол и никотин, са марихуаната, амфетамините, екстази, кокаинът и хероинът.

Най-доброто противодействие е навременната превенция, в която трябва да се включат семейството и училището.

Ролята на родителите е водеща в процеса на израстване на техните деца като здрави и щастливи възрастни, способни да се справят с трудностите. Дори и при много трудни обстоятелства връзката между деца и родители може да е предпоставка за избягване на рисково поведение. А в основата на силната връзка между деца и родители е разбирането и изслушването.