Риболовът може да бъде както промишлен (когато рибата се лови в големи количества), така и спортен (за лично удоволствие, а уловът може да бъде използван за храна или пуснат обратно в природата).

Спортният риболов се дели на подводен (често с използване на харпун и подводна екипировка) и обикновен, който на свой ред се дели на морски (от брега или от лодка), в спокойни води (язовири, езера и т.н.) и речен (обикновено става дума за улов на шаран, речен кефал, бяла риба, щука, сом, мряна, уклей, пъстърва). Съществува и подледен спортен риболов, при който обект на улова са предимно: костур, червеноперка, щука, бяла риба, пъстърва.

Риболовът отдавна вече не е само средство за поминък, но и хоби, което при повечето хора по-късно се превръща в страст. Той се смята за едно от най-масовите мъжки развлечения. Жените са малцинство в това хоби, развлечение или просто часове за релакс сред природата.

В България представители на спортния и любителския риболов отбелязват празника, както подобава – с масови посещения на язовирите, реките и черноморското крайбрежие, водени от надеждата, че този ден е специален и ще им поднесе като дар най-добрия улов за годината.

Специалисти твърдят, че това може да се окаже вярно, тъй като денят е изключително благоприятен за риболов.