На 5 октомври 1966 година на специална междупарламентарна конференция в Париж са приети препоръките за статута на учителите. Те са разработени от Международната организация на труда и ЮНЕСКО.

Документът съдържа основните принципи на обучение и професионално развитие на преподавателите, техните права и задължения, условия на работа, възнаграждение и провеждане на часовете. На днешния ден Организацията на обединените нации отправя молба към всеки да отдели минута и да си спомни с любов и признателност за това как учителят е променил неговия живот за добро.

Ролята на учителя, на добрия учител в живота на всеки от нас, е много важна. Могат да минат години за да разберем, че ние сме можещи и успяващи хора, заради наученото от нашите учители преди години.

Зависи от нас самите колко сме научили от нашите учители, това е било наше право на избор и ние сме вземали от нашия учител толкова, колкото сме поискали. Затова ролята на учителя, на добрия учител в живота на всеки един от нас трудно може да се прецени. Но е факт, че развитието на обществото зависи от труда на преподавателите. Учителят, добрият учител, дава на своите ученици не само своите знания, но и любов и внимание.

В България денят се отбелязва от 2006 година, когато е обявен с решение на правителството.

Екипът на MediaNews честити празника на всички учители!